Hikemi ataiyye ne anlama gelir?
Hikem-i Atâiyye, tasavvuf klasikleri arasında nadide bir eserdir. Manevi şöhreti asırlara uzanan İbn Ataullah el-İskenderî’nin iki yüzden fazla “hikmet”ten oluşan bu eseri, tasavvuf ilmini uygulamak isteyen herkesin okuması gereken bir klasiktir.
Ataullah İskenderi hangi cemaattendir?
Maliki âlimlerinin ve Şâzeli mezhebinin ileri gelenlerindendir. İsmi Ahmed bin Muhammed’dir.
Hikemi kimin eseri?
Muhyiddîn İbnü’l-Arabi’nin Fusûsu’l-Hikem adlı eseri, İslam düşünce tarihinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmekte ve yazıldığı günden itibaren büyük ilgi görmektedir.
Hikemi Ataiyye kaç sayfa?
Ürün bilgisiYayımcıSamarkand Publications (1 Aralık 2023)DilTürkçeKapaklı288 sayfaISBN-106054491032ISBN-13978-60544910324 satır daha
Hikemiyye nedir?
Bilge, bilgelik içeren: “Bilge sözler.” “Hikemi şiirleri.”
Ataullah İskenderi Hazretleri kimdir?
İskender, 13. yüzyılda Mısır’ın İskenderiye şehrinde doğdu. Asıl adı Ahmed’dir. Ailesinde bir âlimdir, çünkü büyükbabası Maliki mezhebinin önde gelen imamlarından biriydi. Şazeli mezhebinin üstadlarından biri olan Ebu’l-Abbas el-Mursi ile birlikte olduktan ve Mursi’nin halifesi olduktan sonra verdiği vaazlarla hızla tanındı.
Ataullah İskenderi’nin kabri nerede?
Ömrünün geri kalanını burada geçiren İbn Ataullah, 13 Cemâziyelevvel 709 (19 Ekim 1309) tarihinde Mansuriye Medresesi’nde ebedî hayata veda etmiş ve Karafe Kabristanı’na defnedilmiştir.
Hikemi anlayış nedir?
“Akıllı Şiir” ya da “Yönlendirilmiş Şiir” düşünceyi merkeze alan ve amacı okuyucuyu uyarmak, düşündürmek ve aydınlatmak olan, daha doğrusu insanlara gerçeği ve güzelliği göstermeyi amaçlayan bir görüşü dile getiren didaktik şiirdir.
Hikemi tarzın öncüsü kimdir?
Bu şiir türü Türk edebiyatının ilk yazılı eserlerinden itibaren karşımıza çıksa da edebiyatımızda bir akım olarak varlığı 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren görülmektedir. Hikemî şiir akımının edebiyatımızdaki en güçlü temsilcisi öncülerden Nâbî’dir.
Hikemi ne demek?
İslam düşünce sisteminde daha çok felsefe anlamında kullanılan “hikmet”; gizli düşünce, bilinmeyen akıl; özellikle varlık ve olayların oluşumunda Allah’ın insan tarafından anlaşılamayan gizli maksadı, hikmet, sağduyu, atasözleri, özdeyişler vb. anlamına gelir. Arapça bir kelime olup şu anlamları taşır:
Hikemi şiir nedir ve temsilcileri nelerdir?
Birçok şair şiir ve düşünceyi birleştirerek Nabi’nin yolunu izlemiştir. Nef’î, Nevi-zâde Atâyî, Sâbit, Koca Ragıp Paşa, Keçeci-zâde İzzet Molla… Nabi’den sonra “Hikemi şiir” tarzını sürdürmeye çalışmışlardır. Hikmetli şiirlerde irsal-i mecaz ve icaz edebi sanat olarak kullanılmıştır.
Fususu’l hikem neyi anlatır?
Fusus’ül Hikem (Türkçe: Bilgeliğin Özü), ünlü Sufi Muhyiddin İbn Arabi’nin başyapıtıdır. Geleneksel Sufi eserlerinden farklı, metafizik ve teosofik içerikli bir eserdir. Eserde, Kur’an’da adı geçen 27 peygamber, çeşitli bilgelik yönlerinin somutlaşmış halleri olarak ele alınmakta ve incelenmektedir.
Hikemi eser nedir?
Hikemi üslubu, edebi bir anlayış olarak “düşünce temelli, bilgece konuşma” olarak tanımlanabilir. En önemli temsilcisini 17. yüzyılın ikinci yarısında eserler üreten Nabi’de ortaya koyan bu üslup, asıl etkisini sonraki yüzyılda göstermiştir.
Fususu’l hikem ne zaman yazıldı?
İlk kez Kahire’de (1252) ve İstanbul’da (1304) yayımlanan eserin tetkik edisyonu Ebü’l-Alâ Afîfî tarafından (Kahire 1946) yayımlanmıştır.